2019

Orczysok „Határtalanul” kirándulása Erdélybe

2019. május 14-től három napos erdélyi kiránduláson vettünk részt a hetedikeseinkkel. Festői tájakat, csodálatos kastélyokat, várakat láttunk, határon túli magyar emberekkel ismerkedtünk meg.

Utunk első napján jártunk Nagykárolyban a Károlyi kastély gyönyörű termeiben, Zilahon megtekintettük a Wesselényi szobrot, Érmindszenten Ady Endre szülőházában és emlékmúzeumában voltunk, ahol elszavaltuk a Séta szülőhelyem körül című versét és koszorúval tisztelegtünk szobra előtt. Kolozsváron Mátyás király szülőházát és szobrát néztük meg, majd szálláshelyünk, Torockó felé vettük az irányt, ahová este érkeztünk meg kellemesen elfáradva. Egész nap végigkísért minket az idegenvezető, aki érdeklődésünket felcsigázva, izgalmas előadásmódban mindig tudott újat mondani, mellyel történelmi tudásunkat gyarapította.

Második napunkon szintén tartalmas programok vártak minket. Tordára utaztunk a sóbányához, ami történetében és méreteiben is lenyűgöző. Ezután a tordai hasadékhoz vitt utunk, ahol az időjárás is szép napsütésesre fordult, így végigtúrázhattuk a nem kifejezetten könnyű, de annál izgalmasabb és gyönyörű sziklafolyosót függőhidakon, sziklapárkányokon keresztül.

Harmadik nap a hazaindulásé volt, de utunk során még számos állomás várt minket. Vajdahunyadon a mesés Vajdahunyadi várban sétáltunk, ahol egykor Szilágyi Erzsébet és Hunyadi János is sétált. Ellátogattunk Dévára, a várromnál a Kőmíves Kelemen című népballadát olvastuk fel. Arad volt a következő célunk, az aradi vértanúk emlékművénél Ady Endre: Október 6. című versét szavaltuk és koszorúval tisztelegtünk hőseink előtt.

Kocsmár Erzsébet